Hlavní navigace

Jízdní řády IDOS na iPhone nefungují

3. 1. 2008 17:10 (aktualizováno) mobilnistranky

Oblíbené online jízdní řády připravili pro uživatele několik nepříjemných překvapení. (Aplikaci vytváří CHAPS a provozuje ji toho času MAFRA.) V porovnání ke kvalitní práci s daty je uživatelské rozhraní odbyté a plné chyb a pastiček. Podivné chování internetové verze bylo už zmiňováno

Idos zmatek

například zde. Dodal bych ještě, že při dotazu na obec je používání okresů jako zkratek pořádný hlavolam. Rád bych se ale věnoval mobilní verzi, byl jsem její pravidelný uživatel.

Mobilní verze je nefunkční na nových telefonech

Uživatelé mobilního internetu už dávno přešli na barevné o mnoho chytřejší telefony. Programátoři IDOS ale tuto změnu dodnes neakceptovali. Pro CHAPS je mobilní internet stále WAP 1.0 (Wikipedia vysvětlí). A to se žádné WML telefony již dnes ani neprodávají.

IDOS nutí všem uživatelům pouze WML verzi a zrádnost tohoto přístupu se ukáže při použití libovolného přístroje založeného na jádře prohlížeče WebKit. Týká se to především všech telefonů Nokia série 60 ve třetí edici a iPhone. Na rozdíl od iPhone jsou zmíněné Nokie poměrně rozšířeny a jejich uživatelé jsou typičtí uživatelé datových služeb. Na těchto mobilních telefonech již není starý WAP podporován a jsou vybaveny poměrně kvalitním WWW prohlížečem.

Technici z CHAPS provádí nějakou primitivní detekci při přístupu na adresy idos.cz a jizdnirady.cz a všem telefonům nutí tutoWML verzi (viz obrázek). Takže zatímco by si browser v těchto chytrých telefonech poradil i s reklamou přeplácanou WWW verzí, dostane zcela nekompatibilní da­ta.

Jízdní řády na iPhone

Koho se to týká?

Tak v neposlední ředě mě, protože rád jezdím vlakem a nerad otáčím válci na nádražích. Pak ale také uživatelů asi 40 typů Nokia telefonů (vypsány jsou zde) a nemnoha majitelům iPhone. Postiženi jsou také ostatní majitelé prakticky všech telefonů podporující barevné XHTML stránky. Ti sice mohou používat WML verzi, ta je ale uživatelsky velmi nepříjemná.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).